Terug naar het nieuwsoverzicht

SHOWCASE CARBORUNDUM

Onder de titel SHOWCASE besteden we extra aandacht aan het werk van een kunstenaar of aan een bepaalde (druk)techniek. Deze zomer laten we u kennis maken met de zogenaamde carborundumdruk. In de Showcase ziet u werken van Corneille, Theo Koster, Lionel, James Coignard, Alexander Vogels en Bernard Remusat uitgevoerd in deze techniek.

  
James Coignard                                                                     Corneille

De carborundumdruk is een techniek die in de vijftiger jaren door de Frans-Amerikaanse kunstenaar Henri Goetz in zijn atelier in Parijs werd ontdekt en ontwikkeld. Later was het James Coignard die de mogelijkheden ervan verder ontwikkelde.

Technisch gezien is het procedé gemakkelijk uit te leggen. Carborundum is een zeer hard fijnkorrelig slijppoeder, (het zit o.a. in slijpschijven) dat in grafische ateliers wordt gebruikt voor het greinen (schoonslijpen) van lithostenen, zodat die weer opnieuw kunnen worden gebruikt. Bij deze druktechniek wordt met carborundum en lijm een voorstelling gemaakt op een zinken of kunststof plaat. De afdrukprocedure is gelijk aan die van een traditionele ets, waarbij de kleur handmatig op de plaat wordt aangebracht en met een etspers op vochtig handgeschept papier wordt overgezet. Omdat het papier vochtig is en de druk van de pers hoog ontstaat in het papier het door de kunstenaar gewenste reliëf.

Toch hangt rond de carborundumdruk een waas van professionele geheimzinnigheid: zij wordt bijna uitsluitend in Parijs en met name in Atelier Pasnic beoefend. In een bescheiden ruimte, vol sfeer en traditie, verstopt aan zo’n typisch Parijs hofje waarin de tijd sinds eeuwen stil is blijven staan, werken kunstenaars uit letterlijk de hele wereld in alle rust en concentratie aan het creëren van ambachtelijke prenten in meestal kleine oplages. En waar bijvoorbeeld zeefdrukken en litho’s meestal in afwezigheid worden gedrukt, is bij het drukken van de carborundumdruk de kunstenaar aanwezig en kan hij sturen, elementen toevoegen of juist weglaten.